Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ / 1674 Αναστασία Χαραλαμποπούλου



    Πρόκειται για συγκρότημα δύο κτιρίων τοποθετημένα σε οικόπεδο που έχει πρόσωπο σε τρεις δρόμους. Ανάμεσα στα δύο κτίρια δημιουργήθηκε κήπος με δέντρα για βελτίωση του μικροκλίματος και αναβάθμιση της γειτονιάς μιας και πρόκειται για μια πικνοδομημένη περιοχή χωρίς πράσινο πέρα από κάποια δεντράκια στο πεζοδρόμιο. Το οικόπεδο χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων αυτή τη στιγμή και είναι σφραγισμένο με άσφαλτο συμβάλλοντας έτσι, στο φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Με την παρούσα μελέτη αντικαταστάθηκε η επιφάνεια του οικοπέδου με φυτεμένα δώματα τόσο στο ισόγειο όσο και στο Δώμα των δύο κτιρίων. Επίσης στις όψεις και το δώμα τοποθετήθηκαν ηλιακοί συλλέκτες ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομο και φιλικό προς το περιβάλλον και να ταιριάζει με τη χρήση του κτιρίου.
   Η κεντρική ιδέα ήταν να διαχωριστούν οι λειτουργίες που αφορούσαν αποκλειστικά τους ερευνητές που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, από αυτές που θα είναι προσβάσιμες και από τους πολίτες. Έτσι στο κτίριο Α τοποθετήθηκε το πρόγραμμα και για το κοινό και στο κτίριο Β μόνο για τους ερευνητές. 
    Το κτίριο Α έχει τοποθετηθεί επί της οδού Αγίου Ανδρέα και θα πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις που θα αφορούν τους πολίτες (διαλέξεις επιστημόνων, προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη μόλυνση του περιβάλλοντος, εργαστηριακά προγράμματα παρουσίασης ερευνών κ.α.). Η όψη του είναι ως επί το πλείστον γυάλινη  από ενεργειακά τζάμια στο επίπεδο 1 & 2 έτσι ώστε να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον που την περικλείει και να εκπέμπει μια εξωστρέφεια. Στο επίπεδο 3 που βρίσκονται οι αίθουσες σεμιναρίων και τα εργαστήρια, θα τοποθετηθούν ηλιακοί συλλέκτες. Η καθαρότητα της γεωμετρίας (σαφήνεια διάταξης επιπέδων), τονίζει τη δημόσια χρήση του κτιρίου και τη σοβαρότητα των δράσεων που πραγματοποιεί. Επίσης δίνει έμφαση στον περαστικό να εστιάσει στο εσωτερικό και να μην μείνει στο κέλυφος του κτιρίου. 
    Το κτίριο Β έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του οικοπέδου έχει γυάλινο κέλυφος από ηλιακούς συλλέκτες κυρίως, αντανακλά το γύρω περιβάλλον και το καθιστά εσωστρεφές. Στοιχείο αναφοράς για την όψη του κτιρίου Β είναι η ιδιότητα του νερού να αντανακλά το γύρω περιβάλλον και έτσι να μην μπορείς να δεις στο βυθό τη χλωρίδα και πανίδα που υπάρχει. Το ίδιο συμβαίνει και με το κτίριο όπου δεν μπορείς να δεις τις έρευνες που γίνονται στο εσωτερικό. Επίσης συμβολίζει την καθαρότητα του νερού αφού η έρευνα που γίνεται αφορά τον καθαρισμό των ρύπων (νερού, αέρα, εδάφους κ.α.). Ακόμη η Πάτρα είναι μια παραθαλάσσια πόλη και το οικόπεδο κοντά σε αυτή. Με αυτόν το τρόπο παραπέμπει στο στοιχείο του νερού που έχει κρυφτεί από τα ψιλά κτίρια. Τέλος η γύρω γειτονιά είναι γραφική με χαμηλά κτίρια και νεοκλασικά στοιχεία σε αυτά. Έτσι, κρίθηκε αναγκαίο να αναδειχθούν μαζί με τα δέντρα του κήπου μέσω της ανακλαστικής όψης του κτιρίου Β κάνοντας διακριτική την παρουσία του. Στο χώρο του κήπου τοποθετήθηκε ένα περίπτερο με χρήση αναψυκτηρίου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του υπαίθριου καθιστικού το οποίο φιλοδοξεί να γίνει ένα στέκι, ένα σημείο συνάντησης της πόλης.

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ

τοποθεσία οικοπέδου




ΑΞΟΝΟΜΕΤΡΙΚΟ






ΕΠΙΠΕΔΟ -1







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου